Guten tag!

Som jag skrev i tidigare inlägg så satsar volontärorganisationen  på en ny fräsch start i år, men nystart och förbättring är ingenting som bara händer sådär i en handvändning utan är någonting som kräver mycket research, planering och i vissa fall omstrukturering. Orden “å ena sidan, å andra sidan“ är ord vi har nött ner till grunden när vi diskuterat hur vi ska bygga vår organisation i år och än är vi inte helt klara, men en god bit på väg!

Jag tänker nu i stora drag dela med mig av vår resa genom förändring från att den började till vart vi är idag, så buckle up!

Efter festivalsommar 2013 var alla inblandade eniga om att allting inte gick helt enligt planerna. 2013 var Bråvalla festivals första år. Festivalen växte sig stor oerhört snabbt bara ett par veckor innan det var dags att slå upp portarna och kampen mot klockan var ett ständigt faktum. Under festivalen var vi dessvärre underbemannade stora delar av genomförandet, framförallt på arbetsledare inom vissa områden. Underbemanningen ledde i sin tur till att det inte fanns tillräckligt många arbetsledare för att instruera och ta hand om alla volontärer på det sätt som volontärorganisationen hade planerat. Detta i sin tur ledde till stor förvirring på sina håll.

GRF fungerade bättre, men är också en mindre festival som gör den lättare att samordna och koordinera.

De vanligaste kommentarerna efter festivalerna var att volontärer kände sig bortglömda, inte fick tillräckligt med information eller klara och tydliga instruktioner. Det här går helt tvärt emot allting som vi inom volontärsorganisationen tycker är en bra arbetsupplevelse.

Volontärorganisationen har hittills inte arbetat året runt utan arbetet avslutas i det stora hela när säsongen är över och tas upp igen någon gång efter årsskiftet. Så, iprincip när klockan slog 24.00 på nyårsafton bad jag FKP Scorpio om att få börja jobba igen! Jag var  redo att ta nya tag och tänkte att här ska börjas i tid för vi har sååå mycket vi vill jobba på  inför festivalsommar 2014!

FKP Scorpio är i grund och botten en tysk festival-och konsertpromoter som etablerade sig i Sverige i och med uppköpet av varumärket Hultsfredsfestivalen 2011. Efter att den tyska festivalorganisationen kom till Sverige och gjorde Hultsfredsfestivalen 2011 så blev de även bekanta med ett, för Tyskland, väldigt obekant fenomen….volontärer. FKP Scorpio i Tyskland hade aldrig arbetat med volontärer förut, och deras första tanke var: “kommer det här med volontärer verkligen fungera?“. Så klart det fungerar att arbeta med volontärer, det vet ju vi! Sverige har en lång tratition av volontärsarbete och precis som alltid genomfördes även denna festival med hjälp av många engagerade volontärer. Den tyska organisationen såg detta och det resulterade i att de införde volontärer på de tyska FKP Scorpio festivalerna 2012!

Så för att återkoppla till rubriken på detta inlägg så har allt detta lett mig till vart jag sitter idag. För den som inte ännu inte har listat ut vart jag är så kan jag avslöja att jag i skrivande stund faktiskt sitter på FKP Scorpios huvudkontor i Hamburg, Tyskland! Guten tag!

Men varför sitter jag i Hamburg och inte på det Svenska huvudkontoret? Jo det är nämligen så att hela organisationen ser fram emot att fortsätta arbeta med volontärer, både på svenska och tyska festivaler, men arbetet med volontärer på de Svenska festivalerna behöver struktureras om lite. När organisationen valde att börja arbeta med volontärer på de Tyska festivalerna så började de bygga upp strukturen i form av ett projekt. Detta projekt fick namnet Lotsen-Projekt. Lotsen är namnet på de Tyska volontärerna och översätts som “pilot“ eller “navigatör“ och bakom detta projekt står en tjej som heter Tina. Så tanken med att jag är I Tyskland är att jag och Tina ska byta erfarenheter med varandra för att optimera volontärprojekten i respektive land – är inte det fantastiskt?!

Är ni nyfikna på det Tyska volontärprojektet kan ni kika runt lite på den Tyska volontärbloggen här: lotsen-projekt.de

Jag landade i ett grått och mulet vinter-Hamburg den 31 januari och kände mig verkligen mer än välkommen! Jag fick ett eget skrivbord, telefon och hembakade muffins!

1966895_10151967137075069_1597577285_n

558977_10151967136875069_874337801_n

 

Kontoret här i Hamburg är stort och här arbetar mer än 100 anställda! Det är uppdelat i olika avdelningar som HR, ekonomi, festivalkontor, konserter, bokning, marknadsföring och turnéer. Vill du veta mer om detta ta en titt på hemsidan fkpscorpio.com

 Nu har jag delat kontor med Tina i snart 8 veckor och våren har hunnit hit! Träden knoppar, fåglarna kvittrar och utsikten från kontoret är fantastiskt! Men viktigast av allt, idéerna har haglat!

1922330_10151967105560069_1001774656_n

På kontoret med Tina och hennes assistent Jay Marv!

10003159_10151975718185069_1184397703_n

 

 

 

 

 

 

Men min tid här är snart över och jag kommer att återvända till sverige igen i början på april. Min tid på kontoret i Hamburg har verkligen varit lärorik men jag är nu mer redo än någonsin att komma tillbaka till Sverige och fortsätta planera inför festivalsommar 2014 tillsammans med mina kollegor! Förhoppningsvis kommer volontärprojektet att bli riktigt lyckat för alla parter!

I och med denna nysatsning hoppas jag att ni volontärer förstår hur viktiga ni är och hur mycket er insats betyder för hela festivalen, men vi hoppas även att ni tar vårt projekt på allvar och tar ansvar för det uppdrag ni åtar er!

Men det vet jag ju att ni gör :)

1604895_10151967147035069_1765991498_n

Jag kommer sakna den fantastiska utsiken från takterassen på kontoret

1958315_10151967151910069_1642388649_n

Kontorsbyggnaden ligger precis vid hamnen

Kram & Kärlek // Admin

Share Button

Lämna ditt bakomflutna före dig…En ny start!

Förra året samlades ca 2 000 volontärer på Bråvalla flygfält i Norrköping och ca 500 volontärer vid Gasklockorna i Gävle för att medverka under genomförandet av Bråvalla festival och Getaway Rock Festival 2013 och nu är det snart dags igen!

Bråvalla festival´s  och Getaway Rock Festival´s festivalorganisation på plats är främst uppbyggd av fast anställda, externa företag, inhyrd proffesionell arbetskraft, säsongsanställda, föreningar och volontärer. Som ni ser genomförs festivalerna av flera olika typer av anställda. Alla dessa representerar festivalen och är festivalens ansikte utåt mot besökarna, inte minst volontärer och föreningar som är de grupper som har mest besökarkontakt av alla!

1924797_10152201687862421_1970538202_n

1940211_10152202388507421_968110092_n

 

Volontärorganisationen ansvarar för två av dessa grupper, volontärer och föreningar. När vi talar om föreningar kan det röra sig om olika typer av föreningar, exempelvis en idrottsförening som en fotbollsklubb eller tennisklubbb, men det kan även vara exempelvis en studentförening. Dessa två grupper måste uppfylla samma krav för att få arbeta på festivalen, men förutsättningarna skiljer sig lite:

Krav för volontärer & föreningar:

  • Fyllt 18 år
  • Arbeta 24 h innan, under eller efter festivalen
  • Vara beredd på att vissa arbetspass kan ligga under kvällen/natten
  • Vara nykter under arbetspassen

Som volontär får du:

  • Inträde till festivalen samtliga dagar
  • Bo på den vanliga campingen eller på volontärcampingen med dusch och WC
  • Ett mål mat per arbetat pass

Som förening får du:

  • Inträde till festivalens samtliga dagar
  • Bo på den vanliga campingen eller på volontärcampingen med dusch och WC
  • X antal kr/timme per person som arbetar tillfaller föreningen

Förra året gick inte allting riktigt som planerat i arbetet med volontärer. Inför detta år har vi därför lagt ner mycket tid och kraft på att rätta till det som gick fel för att 2014 års festival ska bli en mycket bättre upplevelse och vårt fokus ligger främst på volontärer och föreningar.

Att arbeta som volontär är ett förtroendeuppdrag och i år kommer vi att jobba under parollen

Engagera, Representera, Inspirera!

Vad betyder nu detta? Jo, för att festivalupplevelsen ska bli så lyckad som möjligt krävs det att alla enheter och arbetsgrupper arbetar tillsammans som ett team. Att arbeta tillsammans som ett team på en så pass stor arbetsplats som en festival kan i vissas ögon verka som en svår uppgift, men egentligen handlar det till största del om att komma till arbetspasset och utföra sitt uppdrag på bästa sätt med ett leende på läpparna! Festivaler är en komplex arbetsplats, men gör vi bara vårt bästa, tar ansvar för det uppdrag vi åtagit oss och arbetar med en positiv inställning så bidrar vi allihopa till ett hållbart och oslagbart team.

1294455_10201357301428106_554749005_o (1)

Till detta år söker vi därför engagerade volontärer som vill arbeta med oss för att skapa en bättre festival, både för besökare och kollegor. Som volontär är du festivalens ansikte utåt och representerar därmed festivalen i olika sammanhang som exempelvis säkerhet eller entré. Viktigt är även att föregå med gott exempel samt peppa och inspirera varandra. Gör vi det så lovar jag att den positiva energin kommer att smitta av sig på våra kollegor och besökare!

 

Vi är jätte taggade inför denna sommar och för den nystart vi gör med volontäroranisationen!

1510719_10152201688207421_1942751330_n

 

Vem är med oss!!?

 

 

 

 

 

 

Ansökningsformulären för Bråvalla öppnar upp i början av april och ansökningsformulären för GRF öppnar upp i början av juni. Vi kommer självklart att gå ut med mer information om hur det kommer gå till, både här, på hemsidan och på Facebook när vi har ett exakt datum.

 

Share Button

Vad kul att du hittade hit!!

Sådär, nu har vi äntligen en officiell volontärblogg!

Meningen med bloggen är att ge er en större inblick i volontärsarbetets alla faser såväl före festivalerna som under och efter. Här kan du läsa om vårt arbete mot kommande festivaler men även vrida tillbaka klockan och minnas de fina festivaler som hittills varit.

Men vem är jag som sitter bakom tangenterna här då? Jo jag heter Johanna och jag gör nu min tredje sommar som volontärsamordnare på FKP Scorpio Sveriges festivaler. Jag älskar musik, festivaler och volontärer! Enligt mig har jag världens bästa jobb!

Share Button